Sreten Jakovljević
Sreten Jakovljević
Sreten Jakovljević
Sreten Jakovljević
Sreten Jakovljević

Велико признање – ,,Скривена историја“ у излогу књижаре ,,Геца Кон“ – најстарије књижаре у Београду

Datum: 29 авг, 2024

Књижара ,,Геца Кон“ – Кнез Михаилова 12

Јуче сам, баш пријатно изненађен. У Кнез Михаиловој, у излогу наше најпознатије и најстарије књижаре ,,Геца Кон”, угледах моју књигу Скривена историја о страдњу Срба на простору НДХ 1941 – 1945.  И то на почасном месту. Велико признање и част, нема се шта друго рећи. Да ти ова позната књижара продаје књигу и још је стави у излог…

О популарности ове књижаре, основане 1901. године, говори народна изрека, која је настала пре деведест година, која гласи: ,,Сматрај да си постао књижевник оног дана кад ти прича изађе у ,,Политици” и књига се појави у излогу књижаре ,,Геце Кона”.

Што се тиче ,,Политике” била ми је част, кад се мој први текст, као спољњег сарадника из Раковице,  објавио на њеним странама пре 35 година. Објављивала је и моје коментаре у рубрици ,,Погледи” и ,,Међу нама” Два пута је објавила приказ књиге Скривена историја..  Нема шта, Политика је Политика.

Што се тиче мојих књига, ово ми је четврта по реду. Укупан тираж 3.000 примерака. Доста завидан! Познато је да многи чим објаве књигу-две хрле у Удружење књижевника Србија. Још увек не помишљам да покуцам на врата, тог нашег најстаријег и напознатијег удружења књижевника.  Још је рано. Писац може бити свако, али књиженик, то је већ мало теже. Јер, оцену о нечијем делу дају критичари, писци, историчари, а посебно читаоци. Ако они прихвате дело, значи да  вреди.

СКРИВЕНА ИСТОРИЈА – на почасном месту
Аутор – поред своје књиге

Познајем случај, пре тридесет и више година, у једној београдској штампарији, мајстор на ножу за сечење папира, два дана је секао књиге у стари папир – тада познате државне списатељице. Јер, чим се променио друштени ситем, њена популарност паде,  њене  књиге нико више не купује, нити чита а, пуни их магацини. Једино решење, иду под нож у стари папир. Да су имале књижевну и историјску вредност не би тако завршиле.

На крају, шта је ко показаће време – тај немилосрдни судија. Или како велики Његош рече: ,,Вријеме је мајсторско решето, сваког ставља на мјесто које му припада”

СКРИВЕНА ИСТОРИЈА – међу 40.000 књига
Међу историјским књигама

Сретен Јаковљевић

Извор, Стара Херцеговина

Фото, Милица Јаковљевић